Scoliose Management

Wat is een scoliose precies? Welke klachten heeft u en welke scoliose behandeling helpt bij het verlichten van uw pijn? Een scoliose is een verkromming van de wervelkolom en de rug, welke vaak leidt tot een vervorming van de borstkas. Ondanks dat 4 procent van de bevolking een vergroeiing van de rug heeft, is het toch nog een vrij onbekende vorm van rugpijn.

Scoliose ontwikkelt zich in verschillende fases. Bij een congenitale scoliose is de vergroeiing van de rug al bij de geboorte aanwezig. Het komt echter ook vaker voor dat scoliose ontstaat tijdens de groei, vooral vlak voor de puberteit. Het is zelfs mogelijk dat de scoliose zich later ontwikkelt, bijvoorbeeld door veroudering.

Oorzaken van scoliose zijn onder andere een afwijking aan het bot, de zenuwen, de spieren of het bindweefsel.

Vormen vergroeiing van de rug

Een vergroeiing van de rug bestaat er in 2 vormen:

 • Een C-vormige vergroeiing van de rug.
 • Een S-vormige vergroeiing van de rug.

Bij een C-vormige vergroeiing van de rug groeit de wervelkolom in één bocht. Als de wervelkolom in twee bochten groeit spreken we over een S-vormige vergroeiing van de rug.

Welke scoliose klachten zijn er?

Een vergroeiing van de rug hoeft niet altijd klachten te geven. Zeker bij kinderen zijn er over het algemeen (bijna) geen scoliose klachten. Dat neemt niet weg dat bij kinderen een scoliose behandeling wel nodig is, om klachten in de toekomst te voorkomen.

Scoliose klachten geven vaak pijn in uw rug, vooral wanneer u voorover buigt. Welke scoliose klachten ondervinden mensen met een vergroeiing van de rug nog meer?

 • Hoofdpijn

 • Ongelijke benen

 • Een gekanteld bekken

 • Uitstralende pijn naar de benen

 • Vermoeidheid door een verminderde longfunctie

Een scoliose behandeling

Hoe eerder scoliose ontdekt wordt, hoe groter het effect van een scoliose behandeling is. Het hoofddoel van een scoliose behandeling is ervoor te zorgen dat de wervelkolom niet verder vergroeit. Bij behandelingen van jongeren behandelt Fysiotherapie Quickfit jongeren met een vergroeiing van de rug sowieso tot ze uitgegroeid zijn.

Wij merken dat standaard scoliose oefeningen vaak niet afdoende zijn. Oefeningen zoals spiertraining, houdingsoefeningen en balanstraining hebben niet altijd het gewenste resultaat. Wat ergens ook logisch is. De veranderde stand van de gewrichten veroorzaakt soms pijn bij bewegen, wat zorgt voor een remming van de spieren. Boeken uw fysiotherapie en training weinig resultaat? Dan is het misschien tijd voor een andere aanpak, onze aanpak.

Regelmatig geven mensen bij ons aan dat zij tegenstrijdige informatie krijgen of juist geen informatie over bijvoorbeeld andere opties dan een operatie. Natuurlijk zijn specialisten niet op de hoogte van alle nieuwe therapeutische behandelmethoden. Zoek daarom zelf naar de beste scoliose behandeling voor uw eigen gezondheid of die van uw kind.

Het grootste verschil met andere therapeutische behandelingen, is dat wij werken met een totaal aanpak en niet alleen met standaard scoliose oefeningen. Zeker bij scoliose met rugpijn is er vrij snel effect merkbaar bij onze aanpak:

 • Beter bewegen.
 • Minder pijn tijdens bewegingen.
 • Een rechtere rug.
 • Een kleinere bochel.
 • Gemakkelijker adem halen.

Wij werken namelijk volgens de 4x T methode, deze bestaat uit testen, tapen, triggeren en trainen. Het aantal behandelingen met deze 4x T methode is afhankelijk van de ernst van de scoliose.

Een scoliose behandeling na operatie

Bent u net geopereerd aan een vergroeiing van de rug? Ook dan is therapie erg belangrijk. Veel mensen ondervinden baat bij gerichte therapie en revalidatie met de unieke behandelmethode van Fysiotherapie Quickfit. Naast het bevorderen van de genezing en het optimaliseren van de functie van uw rug in de nieuwe situatie, werken wij ook aan het verkrijgen van een netter uitziend litteken. Zelfs wanneer u jaren geleden geopereerd bent en ‘oude’ littekens heeft, boeken wij nog mooie resultaten. Lees hier meer over littekenbehandeling.

Heeft u of uw kind scoliose en heeft u interesse in een scoliose behandeling? Bent u geïnteresseerd in de scoliose oefeningen van Fysiotherapie Quickfit volgens de 4x T methode? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij informeren u graag over onze mogelijkheden.